Connect with us

Actualitat

“Les cases de Son Fornés seran restaurades”

Entrevista a Joan Verger, batle de Montuïri

La legislatura enfila el darrer any i mig i són moltes les actuacions duites a terme però també queden pendents actuacions importants que el batle de Montuïri, Joan Verger, ja està fent feina per tal de millorar la qualitat de vida i serveis dels veïnats del poble. De tot allò fet i d’allò que encara quedar per fer en parlam amb la primera autoritat de Montuïri, pocs dies abans de dir adéu el 2017 i per celebrar una de les Fires més vinculades al poble com és la Fira de Sa Perdiu. Persona oberta, directa i té un sentit de la política que a mi m’agrada: “Els ciutadans no volen discussions, volen remeis”.

P.: Superat ja l’equador de la legislatura, quina valoració podem fer, batle?

R.: Faig una valoració positiva. Hem dut a terme i iniciat molts dels objectius que ens havíem marcat.
Al juliol vàrem iniciar les excavacions de Son Fornés, amb troballes fantàstiques, tot un món romà que desconeixíem. Estem promocionant Montuïri turísticament, posant en valor el poblat talaiòtic i el Museu.

Les cases de Son Fornés podran ser restaurades i rehabilitades per dur-hi a terme el nou museu arqueològic i convertir-se així en un centre de referència de la cultura talaiòtica de Mallorca. Aquest projecte ja fa anys que es troba pendent de poder materialitzar, però fins ara no s’havia pogut fer per falta de finançament. Ara, gràcies a una nova partida provinent de l’impost de turisme sostenible gestionada a través de la Conselleria de Cultura, les cases de Son Fornés podran ser restaurades i es podrà tirar endavant el projecte de museïtzació i rehabilitació del conjunt d’edificis que antigament eren una possessió. No només es tractarà d’un museu, sinó també un centre d’interpretació especialitzat en la prehistòria i l’època talaiòtica de Mallorca. Per descomptat, ho hem posat en marxa amb l’aprovació i consentiment del poble.

P.: Del programa electoral, què és el que s’ha pogut dur a terme i què no?

R.: El primer de tot ha estat posar al dia la comptabilitat. Ens vàrem trobar amb una situació realment difícil. Ara ja està parlat, discutit i només ens queda posar-nos al dia. Els ciutadans no volen discussions, volen que posem remei.

Amb els treballadors de l´Ajuntament hem agafat el camí, hem reduït la despesa, ens hem estret la corretja, pagam el que podem pagar i anam reduint el deute bancari.

Tenim les portes de l’Ajuntament obertes de bat a bat per a totes les persones que ho necessitin, tant a les oficines municipals com a la xarxa. El meu despatx està en l’entrada i també sempre tenc la porta oberta. Volem que siguin conscients que l’ajuntament som tots i que comptam amb les seves opinions.
Per posar un exemple, només dir que el programa de les festes de Sant Bartomeu d’enguany ho varem fer entre tots, amb la participació del poble, per això hi ha una comissió de festes, a on els ciutadans, les associacions, entitats i col·lectius en general del poble aporten idees i les organitzen.

També estem en contacte amb la Conselleria de Sanitat per poder fer un nou centre de salut, perquè el que tenim ara és tercermundista. La intenció és tenir-ho acabat abans de final de 2018. Si tot va bé, a principis de l’any que ve podrien iniciar-se les obres.

“Ens vàrem trobar amb una situació econòmica realment difícil”

P.: En el mateix emplaçament?

R.: No, es va obrir un carrer nou i l’ajuntament es va comprometre amb els veïnats que van aportar els seus solars, a donar-li vida a aquest carrer, creant espais públics i un dels espais serà el Centre de Salut.

D’altra banda, amb la Conselleria d’Educació s’estan fent obres de millora a l’escola.

Així mateix, hem fet millores en el cementiri, vàrem posar unes vidrieres, perquè no es podia estar ni a l’hivern ni a l’estiu. En general, anem fent millores, a poc a poc i dins de les nostres possibilitats econòmiques.

P.: Quant a l’exhumació de les fosses comunes, es va aconseguir fer-les (era una reivindicació des de feia temps), com a Porreres i Sant Joan; no obstant això, lamentablement, no va haver-hi sort i no van arribar a trobar-se les restes dels quatre campaners….

R.: La veritat és que ens va entristir molt, perquè duiem molt de temps fent feina per intentar començar i després d’haver sortejat tota la paperassa i haver-ho aconseguit, ens trobam amb la decepció que nova donar els resultats desitjats.

Però ni l’Ajuntament, ni la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica de la Conselleria de Cultura i Participació, ens donarem per vençuts. Després de la recerca fallida de la primera fossa, vàrem promoure un segon intent. Continuarem cercant, i a la vegada, es demanarà al Consell de Mallorca la catalogació de la zona d’enjardinament del cementeri, on s’ha excavat, com a Lloc de la Memòria i Bé d’Interès Cultural (BIC).

Per una altra banda, en aquest àmbit, l’any passat el batle republicà Joan Mas i Verd “Collet”, assassinat el 1936, va ser declarat fill il·lustre de Montuïri per tots els partits polítics del consistori. El seu retrat ja penja de la sala de plens, li dedicàrem tot l’any 2016 i s’organitzà una exposició del Montuïri republicà.

El jaciment de Son Fornés es troba en el km 4 de la carretera que uneix Montuïri amb Pina.

“El Pla presenta una gran oferta d’atractius que molts desconeixen. Montuïri pot oferir un bon ventall de productes agrícoles i artesans de primera qualitat, una bona oferta de bars i restaurants i un bon entorn rural per descobrir a peu”

P.: D’aquí a final de legislatura, quins són els seus objectius?

R.: Seguir amb el que ja estem fent: potenciar la participació ciutadana; seguir externalitzant turísticament el poble com Mancomunitat del Pla, perquè ens agrada aparèixer com a centre de Mallorca; donar-li tota la rellevància que es mereix a Son Fornés i, per descomptat, acabar els projectes que ja tenim començats, com és la millora de les instal·lacions de l’Escola de Música, arreglar carrers i camins, etc. Una altra de les nostres prioritats és donar suport als pagesos, ajudar-los que puguin viure del camp i comercialitzar els seus productes.

L’Agència de Turisme de Balears va presentar no fa gaire la iniciativa de caràcter divulgatiu i promocional ‘Comacanostraenlloc’. L’esperit d’aquesta iniciativa és el de donar a conèixer el paradís rural que en molts de casos amaga el Pla de Mallorca. Amb una paraula que el resident o visitant pugui gaudir, principalment els caps de setmana, de les experiències que cada poble d’aquest indret de Mallorca ofereix.
Que pot descobrir el visitant a Montuïri?

El Pla presenta una gran oferta d’atractius que molts desconeixen. Montuïri pot oferir un bon ventall de productes agrícoles i artesans de primera qualitat, una bona oferta de bars i restaurants, possibilitats de poder fer excursions a peu per l’entorn rural que ens envolta o fins i tot visitar el Museu arqueològic de Son Fornés o el gran nombre de molins en què comptam.

D’aquí només uns dies, el poble viurà una nova edició de la Fira de Sa Perdiu. Una de les darreres fires de l’any amb moltes edicions ja damunt l’esquena. Alguna novetat per l’edició d’enguany?

La nostra voluntat és que aquesta fira es convertesqui en monotemàtica. Hem elaborat un extens programa d’actes que s’iniciaren el passat dissabte, 25 de novembre amb el Concert de Santa Cecília. Aquest pròxim divendres, abans de la Fira, hem organitzat també tres convocatòries prou interessants com es un tast comentat sobre els vins que s’elaboren a Montuïri, una conferència sobre la història i evolució de la caça de la perdiu amb reclam, organitzat per la Societat de Caçadors de Montuïri, i un espai dedicat a la cultura, anomenat ‘Vers Endins’, que és un recorregut per alguns dels versos de poetes com Blai Bonet, Maria Mercè Marçal, Francesc Garriga o Enric Casasses, amb aportacions musicals. També coincideix amb algunes convocatòries relacionades amb les festes de Nadal.

Pep J. Bauçà

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència