El preparador manacorí va pronunciar aquest dimecres una conferència al Teradata Innovation Forum
“La guerra la fan els poetes”. Amb aquesta frase de Javier Cercas en el seu llibre Soldados de Salamina (Tusquets Editores) associa Toni Nadal la seva missió com a entrenador del seu nebot, Rafel Nadal. “La guerra la fan els que inciten que es vagi a la guerra”, va declarar aquest dimecres al Teradata Innovation Forum, l’esdeveniment anual de la companyia de maquinari, en la seva primera aparició pública després de deixar de ser preparador del tennista manacorí.
Toni Nadal va assegurar que precisament això, animar-lo, és el que sempre ha intentat fer amb el seu nebot, alhora que remarca que el tennista ha triomfat per les seves pròpies capacitats, “encara que jo hagi tractat d’ajudar”. El seu ‘secret’ ha consistit en cercar sempre un punt d’insatisfacció dins de l’eufòria general.
“Jo no crec que el més important sigui l’esforç, sinó l’exigència”
“Si està tot bé, res pot impulsar-te a millorar”, va dir Toni Nadal. No ha estat un camí fàcil, però no considera que hagi estat massa dur amb el seu nebot ni que aquest hagi hagut de fer sacrificis exagerats. “Només li he exigit un treball conseqüent amb l’objectiu que ell volia aconseguir”. Sempre va estimar més anar a poc a poc amb el tennista, ja que està convençut que, tot i que les metes a llarg termini hagin de ser ambicioses, els objectius a curt termini han de ser assequibles, “perquè són els que motiven a seguir esforçant-se en el dia a dia”. Sempre va ser conscient que el seu nebot tenia talent, però en el Teradata Innovation Forum va reivindicar que “allò que és determinant en la vida no són les competències inicials, sinó les finals”. En aquest sentit, el preparador ha considerat que “la principal habilitat que s’ha de tenir és la capacitat d’aprendre i adaptar-se a les noves situacions”. Precisament per això, sempre va centrar els seus esforços en forjar el caràcter del seu nebot. “És més important treballar l’actitud que l’aptitud, només uns pocs poden confiar en aquest darrer extrem”, va dir contundent Nadal. Considera que és més important l’autoexigència que l’esforç. “Jo no crec que el més important sigui l’esforç, sinó l’exigència. La primera és física, la segona, mental “, va dir.